Het Cambridge-dieet

Posted by Linda Canter | December 20, 2010 10

Eind mei was ik het zat: ik ga afvallen en wel nú! Rob en ik waren net op huwelijksreis geweest en ik baalde van de foto’s. Of beter gezegd: hoe ik er uit zag op die foto’s.

Een collega van mij volgde het Cambridge-dieet en elke keer als ik haar zag, was ze weer zoveel kilo’s kwijt. Dat wilde ik ook! Na overleg met Rob besloot ik een afspraak te maken bij een consulente bij mij in de buurt.

Van de website:
Cambridge 500 is een zeer laag calorieën dieet. In plaats van zelf calorieën te tellen, gebruikt u een uitgebalanceerde totaalvoeding van shakes, soepen en repen. Met al in de eerste weken opmerkelijke resultaten op de weegschaal. Zeker voor mensen met veel overgewicht, gaat hier een enorme stimulans van uit. Dit wordt ondersteund met een totaalprogramma (voeding, beweging, levensstijl) voor gewichtsbeheersing ná het dieet.

Het werkt als volgt: je lichaam verbrand energie. Die energie komt normaal uit o.a. koolhydraten die je eet. Omdat je nauwelijks koolhydraten binnen krijgt, gaat je lichaam je vet omzetten in energie. Dit heet ketose (vetverbranding). Hierdoor ga je helaas wel uit je mond stinken, maar dat is ook het enige nadeel. Tuurlijk; het is lastig om je in te houden op feestjes of als je moet koken voor je gezin. Maar je valt af en veel ook. En doordat je lichaam in ketose is, heb je geen hongergevoel. Dit is geen verkooppraatje, ik heb het zelf ervaren.

Ik moest me eenmalig inschrijven bij Cambridge, dit kostte 17,50. Met het inschrijvingsbewijs kan je bij elke consulent terecht, dus ook als je bijvoorbeeld verhuisd. Verder kocht ik een shake-beker (4 euro) en de voeding. Een shake kost 2,25. Dat is niet goedkoop, maar je bespaart natuurlijk wel op de boodschappen.

Mijn lunch

Eet smakelijk…

Wat mag je eten? Nou, niet veel. Ik drink elke dag drie shakes met 300 ml water en that’s it. Je moet wel minimaal twee liter water drinken, om de afvalstoffen te verdrijven uit je lichaam. Light-dranken zijn een no go, je mag alleen zwarte koffie drinken en de beste thee is groene. Vanaf de derde week mag je één shake per dag vervangen door een reep. Ook kan je kiezen uit een aantal soepen, is er zoetig spul om aan je drinkwater toe te voegen en een poedertje om je shake om te toveren tot een pudding. Ik drink alleen chocolade-shakes, want van de andere smaken ben ik niet echt gecharmeerd.

Je koopt je voeding bij de consulente, want dat is de enige plek waar het verkrijgbaar is. Je wordt elke week gewogen, ze stimuleren je en kunnen je vragen beantwoorden. Elke consulent(e) heeft zelf het dieet ook gevolgd.

De eerste week vlogen de kilo’s er af. 5,2 kilo na 10 dagen, om precies te zijn. Je lichaam raakt vocht kwijt in de eerste week en daarom gaat het zo hard. Ik had ook een flink overgewicht en dat telt natuurlijk ook mee. 101,2 kilo schoon aan de haak. Ik schrok me kapot, toen ik zag dat ik boven de honderd kilo woog.

Op mijn zwaarst, ruim 100 kilo

-19 kilo later :)

Na 2,5 maand was ik al 19 kilo kwijt. Een crashdieet? Ja, dat is het zeker. Maar wel een heel verstandige, in de voeding zitten bijvoorbeeld alle vitamines en voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Ik val gemiddeld 2 kilo per week af. Als je je streefgewicht hebt bereikt, begin je voorzichtig met het afbouwen van de dieetproducten in combinatie met gewoon eten. Na de afbouwweken begin je met opbouwen. De eerste dagen eet je bijvoorbeeld 1000 kcal, de dagen erna 1250, etc. Tot je niet meer afvalt en je gewicht kunt gaan behouden.

Ik heb de af- en opbouwweken nog niet meegemaakt. Terwijl ik nog druk aan het afvallen was, overleed mijn moeder. Een tijd die niet geschikt is om te lijnen, maar juist om veel lekkere dingen te eten. Chocolade, kerststol, chips, patat, milkshakes: ik gooide alles naar binnen en vaak nog meer. En ik kwam natuurlijk aan. Zeven kilo. Daarom ben ik weer begonnen. Binnen vier dagen ben ik alweer vier kilo verloren. Inmiddels weeg ik 84,5 kilo. Ik wil er nog 15 vanaf hebben, zodat ik rond de zeventig kilo weeg.

Eerlijk is eerlijk: ik ben altijd een zoetliefhebber geweest en heb altijd last gehad van overgewicht. Ik zou dus niet weten hoe ik er uitzie zonder die 15 kilo die er nog af moet. Maar ik denk dat ik heel tevreden zal zijn!

10 Responses

 • Ik denk dat je rss feed kapot is! Graag repareren, bedankt

 • Dianne

  Lin,

  Wat zie je er prachtig uit op die foto waar je dat zwarte jurkje draagt!!
  Het is ontzettend knap hoe je het volhoudt en je valt echt veel af joh! Dapper dat je ondanks alle heftige gebeurtenissen toch weer doorzet en ik weet zeker dat je die laatste 15 ook nog wel kwijt gaat raken! Zet hem op!

  liefs Dian

 • Ik moet toch wel even een comment achter laten: wat doe je dat super!!!! Je ziet er toppie uit!
  Amanda recently posted..Tag

 • Valérie

  Wowieee! Wat zie je er anders uit op het jurkje-foto! :D
  Bizarro!
  Maarre: echt, RESPECT. Vind het super knap van je! Echt stoer dat je het nu weer oppakt.

 • Wow Linnes! Gefeliciteerd met je resultaat. Ik was aan het zoeken op Cambridge dieet en kwam jouw site tegen. Sjappoo, want het is niet makkelijk om alleen maar shakes te eten/drinken.

  Ik heb een videotip achtergelaten op Youtube over het Cambridgedieet, ik ben benieuwd wat je ervan vindt, je vindt het hier:

  EDIT: ik heb de link verwijderd.

  Ik geloof dat het Cambridge dieet werkt, ik heb alleen bij de lange termijn mijn twijfels, omdat het niet de achterliggende eetgewoonten aanpakt / aanpast. Wat denk jij?

  Groeten,
  Alex

  • Hoi Alex, bedankt voor je reactie, maar ik heb de link naar je video verwijderd. Ik vind je in je comment een stuk minder negatief over het dieet dan in je filmpje. Ik ben niet iemand die niet op een andere manier kan afvallen, maar ik wi het er gewoon snel af hebben. En wat ook niet klopt: je wordt wel degelijk begeleid om een goed en gezond eet- en beweegpatroon aan te leren nadat je je streefgewicht hebt bereikt. Het is dus wel mogelijk je nieuwe gewicht te behouden.

 • Arjan

  Hoi Linnes,

  Jouw verhaal stimuleert me enorm.
  Ik ben altijd een tikkie te zwaar geweest maar dat tikkie groeide de laatste jaren uit tot een ‘tik’ van 50 kg.
  Nu ben ik 4 weken bezig met Cambridge en al weer 12 kilo kwijt. Mijn grote doel is om op 1/6 (dus in 5 maanden) 50 kilo kwijt te zijn en dan ook weer een ongegeneerd over t strand te kunnen lopen!
  Hou me op de hoogte van je vorderingen, ik vind het super interessant!!

  Groetjes,
  Arjan

 • n r

  hoi,
  via google “cambridge dieet” hier terrecht gekomen.
  zit eraan te denken het cambridge dieet ook te volgen, maar ben zo bang weer aan te komen (ook met normale kcal)
  kun je me vertellen of je de kilo’s nog kwijt bent? en hoe lang je op dit gewicht zit?
  mvg
  n r

Leave a Reply

latest posts from Beauty

Rituals-Oriental-Nights-01
Haren-05

Ik heb korter lila haar deel 2

Posted on Sep 14, 2015 in Beauty | 7 comments

Essie-Leggy-Legend-04

Swatches: Essie Taking Center Stage collectie fall 2015

Posted on Sep 11, 2015 in Beauty | 4 comments

Articles you may be interested