Boekreview: Groente- en fruit encyclopedie van Luc Dedeene en Guy de Kinder

Posted by Linda Canter | July 13, 2015 1

Wortels, sla, rucola, peultjes, courgettes, lente-uitjes: ik heb het allemaal al geteeld. Vanuit zaadjes, ienieminiezaadjes die ik zelf in de grond heb gestopt en zoveel maanden later in de vorm van groenten weer uit de grond heb gehaald.

Ik vind het onwijs bijzonder dat je in je eigen achtertuin groenten kan verbouwen. Ik doe dat via het Makkelijke Moestuin principe. Mijn bak is 1.80 x 60 centimeter en ik heb 12 vakken. Om mijn oogst te optimaliseren en omdat niet elke groente wordt genoemd in het Makkelijke Moestuin boek, moest er een nieuw boek komen. Een boek met meer informatie. De Groente- en fruit encyclopedie van Luc Dedeene en Guy de Kinder.

Groente-en-fruitencyclopedie-01

De Groente- en fruit encyclopedie is een enorm boek, met maar liefst 408 pagina’s. Het zijn niet alleen beschrijvingen van groenten en fruit, maar alles wat je over een bepaalde soort wilt weten, staat in het boek. Bij elke soort staat bijvoorbeeld een teeltschema, waarin staat hoe en wanneer je het beste kan zaaien. Niet alleen in volle grond, maar ook met voorzaaien, warme kassen en koude kassen erbij. Ik heb geen kas, ik zaai alleen in volle grond. Helemaal achter in het boek staat nog een uitgebreid teeltschema.

Groente-en-fruitencyclopedie-03

Verder behandelt het boek mogelijke problemen, zoals ziektes, ongedierte en vogels. Je leest hoe je het beste je komkommerplant kan snoeien voor een optimale opbrengst, welke voedingsstoffen en natuurlijke elementen je plant nodig heeft en welke rassen de auteurs aanbevelen. Dat zijn verschillende soorten, zoals slasoorten voor de zomer en herfst.

Groente-en-fruitencyclopedie-05

In het begin van het boek lees je over de bodems in Nederland en Vlaanderen, hoe je het best je tuin kan indelen, welke beschuttingen geschikt zijn, heel veel over bemesting, hoe je plagen kan bestrijden, hoe je het water moet gieten, hoe je kan zaaien, verspenen en uitplanten en hoe de groentenfamilies zijn ingedeeld. Hier maak ik niet zoveel gebruik van. Mijn tuintje is maar klein. Het enige waar ik op let is dat ik niet steeds dezelfde groenten in hetzelfde vak verbouw. De tips over verspenen zijn wel handig, maar ik zaai voornamelijk in volle grond.

Groente-en-fruitencyclopedie-04

Sinds ik mijn boek heb, heb ik niks meer hoeven nakijken op internet. Alle informatie die ik nodig heb, staat in het boek. Ideaal, want nu kan ik nog beter plannen wat ik waar ga planten. Één ding heb ik al geleerd: ik zaai geen vier kroppen sla meer tegelijkertijd. Ik laat er nu twee weken tussen zitten, om te voorkomen dat de helft doorschiet en bitter wordt.

Groente-en-fruitencyclopedie-02

 

Het boek is echt een waanzinnige aanwinst voor elke hobby moestuinier. Het is een mooi en super informatief boek. Ik kan me niet voorstellen dat je de benodigde informatie niet kan vinden in het boek. Het boek kost €34,99 en is dat geld dubbel en dwars waard. Ik ben fan!

Hier kan je de Groente- en fruit encyclopedie kopen.

Auteurs: Luc Dedeene en Guy De Kinder
ISBN: 9789052109244
Aantal pagina’s: 408 (!)
Uitgeverij: Kosmos

Welke boeken gebruik jij bij het moestuinieren?

One Response

Leave a Reply

Articles you may be interested

MYOMY-Classic-Bag-24hrs-black-&-brown-02jpg