Port Elizabeth: het begin van de Tuinroute in Zuid-Afrika

Posted by Linda Canter | February 13, 2017 0

Zuid-Afrika: het land van wijn, struisvogels, de Afrikaanse taal en natuurlijk het toeristische hoogtepunt: de Tuinroute. De Tuinroute, in het Engels de Garden Route, loopt via de kust van Port Elizabeth naar Kaapstad. Of van Kaapstad naar Port Elizabeth natuurlijk. De stad is geen grote toeristische trekpleister, maar The Friendly City is zeker wel een bezoekje waard.

Waar ligt Port Elizabeth?

Port Elizabeth ligt in Zuid-Afrika, in de Oost-Kaap (Eastern Cape). De stad ligt in de Algoabaai, aan de kust van de Indische Oceaan. Port Elizabeth is één van de grootste steden van Zuid-Afrika, maar is niet zo stads als bijvoorbeeld Johannesburg of zo trendy als het populaire Kaapstad. Johannesburg ligt op ongeveer 10 uur rijden afstand, Durban ligt ook op 10 uur rijden en als je rijdt van Port Elizabeth naar Kaapstad dan doe je daar ongeveer 8 uur over. Je kunt eenvoudig vanaf Johannesburg en Kaapstad naar PE vliegen. Die vliegreis duurt zo’n 1,5 uur.

Port Elizabeth: het begin van de Tuinroute (Garden route)

De Tuinroute begint in Port Elizabeth en loopt helemaal via de kust naar Kaapstad. In totaal is de Tuinroute ongeveer 800 kilometer lang en is zeer populair bij toeristen. Onderweg kom je prachtige plekken tegen zoals surfersparadijs Jeffreys Bay (op een uurtje rijden), Plettenberg Bay, Wilderness, Gansbaai (dé plek om te duiken met witte haaien) en Hermanus (dé plek om walvissen te spotten). Na een uurtje rijden kom je uiteindelijk van Hermanus aan in Kaapstad.

Honderden olifanten in Addo Elephant Park

Bezienswaardigheden in Port Elizabeth

Addo Elepant Park in Port Elizabeth

Port Elizabeth ligt op maar een half uur rijden van het populaire Addo Elephant Park. In 30 minuten rijdt je van ons huis in de stad naar de zuidelijke ingang (de Mathyolweni gate).  Addo Elephant Park is een nationaal park waar je de Big 5 van dichtbij kunt bewonderen. Tijdens een vakantie in Zuid-Afrika wil je ongetwijfeld olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden en neushoorns spotten. Het park – onderdeel van SANParks – is ruim 3600 vierkante kilometer groot en er wonen onder andere 450 olifanten en 400 buffels. Ook leven er negen leeuwen, waaronder de bekende Sylvester the Lion, die twee keer wist te ontsnappen uit een ander Zuid-Afrikaans nationaal park. In het park vind je verder luipaarden, zwijntjes, zebra’s, honderden soorten vogels en het is zelfs mogelijk om een witte haai of walvis te spotten, al is dit zeer zeldzaam (en in de verte). Het grote voordeel van Addo Elephant Park is dat het malaria-vrij is, waardoor je het park eenvoudig kunt bezoeken met (kleine) kinderen.

Barneys Tavern beachfront

Barneys Tavern en Something Good

Barney’s Tavern is een restaurant, centraal in het populairste deel van the beachfront. Het ligt aan de overkant van de straat van The Boardwalk en is veilig te bezoeken in de avond. In het weekend is er livemuziek en je kunt hier ontbijten, lunchen en dineren met uitzicht op de Indische Oceaan. In het juiste seizoen kun je hier ook dolfijnen en walvissen zien zwemmen.

Something Good vind je iets verderop. Ook hier kun je komen voor breakfast, lunch en supper, maar ook gewoon voor een kop koffie of een biertje. Het uitzicht van Something Good is nog fenomenaler dan bij Barney’s: de zee en rotsen zijn net wat ruiger. Je hebt hier ook veel ondiepe stukjes waar kinderen heerlijk in het (warme) water kunnen spelen.

Boardwalk Port Elizabeth

Boardwalk Port Elizabeth

Uitzicht vanaf de Boardwalk

The Boardwalk Port Elizabeth

The Boardwalk is een hotel, casino en entertainmentcomplex aan het strand. In de Boardwalk vind je traditioneel gevlochten Zulu-manden en houten beelden op de indoor markt, tot aan een bioscoop, restaurants en surfshops. In het midden van de Boardwalk ligt een meertje, waar vissen in zwemmen en een fonteinshow wordt gegeven. Het is gezellig verlicht met kleine lampjes en straalt een echte vakantiesfeer uit. Ik kom hier enorm graag ‘s avonds.

Sundays River zandduinen

Zandduinen bij de Sundays River

Blue Flag stranden Port Elizabeth

Port Elizabeth heeft drie blauwe vlag stranden. De stranden hebben o.a. uitstekend water, schone stranden, toiletten en reddingsposten en -materialen. De drie blauwe vlag stranden, Hobie Beach, Humewood Beach en King’s Beach liggen allemaal naast elkaar, aan de pier en voor bovenstaande Boardwalk. King’s Beach is super leuk voor kinderen, want er is een grote jungle gym (speeltoestellen), er zijn hobbel-giraffes en er is een markt in het weekend. Uiteraard is er ook een gewoon zandstrand. Hobie beach ligt naast de pier en kan wat drukker zijn, maar in de omgeving zijn ook waanzinnige, bijna uitgestorven stranden. Ook bij de populaire stranden kun je gewoon gratis parkeren en er is voldoende parkeergelegenheid.

Donking Reserve en Route 67 Port Elizabeth

Donkin Reserve

Route 67 in Port Elizabeth

Route 67 is een wandelroute met 67 kunstwerken die symbool staan voor de 67 jaren die Nelson Mandela heeft gewerkt aan de vrijheid van Zuid-Afrika. Via de 67 trappen met mozaïek loop je omhoog naar The Donkin Reserve Pyramid & Lighthouse. The Donkin Reserve is een aandenken aan Elizabeth, de vrouw van Sir Rufane Donkin, naar wie Port Elizabeth is vernoemd. Hier wappert ook de op één na grootste vlag van Afrika. The Donkin Reserve is onderdeel van de Donkin Reserve Heritage Trail. waarbij ook Fort Frederick (1799), City Hall (1862) en de Campanile (1923) bij horen. Vanaf The Donkin Reserve heb je een schitterend uitzicht over de stad en op de Indische oceaan.

Klimaat Port Elizabeth

Lekker warm! Wil je nog meer weten? Oké, in dat geval: de zomermaanden (december tot en met februari) zijn heet. De avonden koelen flink af, maar in de zomer kan het ook ‘s ochtends nog steeds warm zijn. Rond half 8 ‘s ochtends in het donker in de zomer, in de winter is dit al rond 17.00 uur. De winters zijn mild, het vriest hier niet en je hebt een grote kans op 20 graden midden in de winter (juni, juli en augustus). De bijnaam van Port Elizabeth is The Windy City en je wordt hier dan soms ook letterlijk bijna omver geblazen door de zeer krachtige wind.

Ben jij wel eens in PE geweest? Wat vond jij het mooiste plekje van de stad?

Leave a Reply

latest posts from Toerisme

One world trade center
File_001 (20)

Emigreren: heimwee en nieuwe vrienden maken

Posted on Feb 24, 2017 in Emigreren | no responses

Mama en ik op mijn trouwdag

Het contact met je vader verbreken: en dan?

Posted on Feb 20, 2017 in Emigreren | 4 comments

Articles you may be interested