Domotica en de automatisering van elektra in huis

Posted by Linda Canter | November 18, 2015 0

Domotica is een woord dat een samentrekking is van de twee woorden domus, het Latijnse woord voor huis, en tica wat afgeleid is van de woorden informatica, telematica en robotica.

Het is de automatisering van elektra in huis en is een ontwikkeling die de komende jaren de manier waarop leven drastisch kan veranderen. Door de slimme integratie van elektronische toepassingen en automatisering in huis kan ons leven makkelijker, duurzamer en veiliger worden. Domotica is iets wat mij zeer interesseert en daarom wil ik in dit artikel een aantal voorbeelden geven wat er allemaal mogelijk is met Domotica en een beeld geven hoe ons huis er in de toekomst uit zou kunnen zien.

Makkelijker leven

Iets waar Domotica vooral invloed op zal uitoefenen is de mate van gemak waarmee we kunnen leven wanneer verschillende elektrische toepassingen in huis geautomatiseerd kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een koelkast die zelf bijhoudt hoeveel van een bepaald product er nog in voorraad is en zelfs producten automatisch online kan bijbestellen als deze op dreigen te raken. Of een koffiezetapparaat die je vanuit je bed aan kunt zetten zodat je na het nemen van een warme douche (die je ook al vanuit je bed hebt aangezet) van een lekker bakje koffie kunt genieten.

Duurzamer leven

Automatisering van elektra kan er ook voor zorgen dat we duurzamer met energie om kunnen gaan. Een voorbeeld van een dergelijke toepassing die nu al in veel huizen wordt toegepast is de slimme thermostaat. Deze kan via een app op je telefoon bediend worden. In de toekomst kan de temperatuur van je huis automatisch worden aangepast wanneer uit je agenda blijkt dat je moet overwerken en dus later thuis zal komen. Ook kan je vanuit je bed de verlichting in de woonkamer uitzetten als je dit bent vergeten.

Veiliger leven

Een manier waarop Domotica kan helpen om ons leven veiliger te maken is door de koppeling met een alarmsysteem. Zo kan je bijvoorbeeld mensen toegang tot je huis geven door hun een persoonlijke code voor het alarmsysteem toe te wijzen terwijl je zelf niet thuis bent. Een ander voorbeeld van veiliger wonen is dat Domotica de dosering van medicijnen voor oudere mensen kan regelen wanneer zij hier zelf geen zorg meer voor kunnen dragen. Op deze manier kunnen ouderen langer thuis blijven wonen omdat bepaalde dingen die voor onveilige situaties kunnen zorgen voor hen geautomatiseerd kunnen worden.

Leave a Reply

Articles you may be interested