Het maken van een lichtplan voor de inrichting van je huis

Posted by Linda Canter | November 19, 2015 0

De verlichting in huis is zeer belangrijk om de inrichting en de sfeer van de woning volledig tot zijn recht te laten komen. Een huis kan nog zo mooi ingericht zijn, wanneer de verlichting niet goed benut wordt dan gaat deze sfeer in de avonduren compleet verloren.

Zeker in deze donkere tijden van het jaar waarin het donker is wanneer we in de ochtend naar ons werk vertrekken en in de avond wanneer we terugkomen van ons werk. Op deze momenten kan goed gebruik van verlichting een groot verschil maken. Als je optimaal gebruik wilt maken van de verlichting in huis dan kan je hiervoor het beste een lichtplan maken. Hoe je dit precies doet kan je lezen in dit artikel.

4

Plattegrond van de ruimte maken

Als eerste moeten we de ruimte waarvoor we een lichtplan willen maken opmeten en vervolgens schalen en op papier een plattegrond van de kamer uittekenen. Als we de muren van de kamer op papier hebben gezet gaan we ook alle objecten, zoals meubels, op de plattegrond tekenen. Om optimaal gebruik van verlichting in een kamer te maken moeten we onderscheid maken tussen sfeerverlichting en werkverlichting. Voor ieder gedeelte van de kamer geven we daarom op de plattegrond aan waarvoor deze gebruikt wordt. Sommige plekken kunnen op verschillende momenten van de dag voor andere doeleinde gebruikt worden. Bijvoorbeeld de bank in de woonkamer kan in de ochtend gebruikt worden om de krant te lezen waarbij werkverlichting vereist is en in de avond om tv te kijken waarbij dan weer sfeerverlichting gewenst is.

Uitvoerbaar lichtplan maken

Nadat op de plattegrond duidelijk is gemaakt waar de verschillende delen van de kamer voor gebruikt worden is het tijd om een uitvoerbaar plan te maken. Deze kunnen we later aan een elektricien geven voor de uitvoering van het plan. Teken cirkels op verschillende plekken in de kamer waar een lamp geplaatst gaat worden. Noteer hierbij of het om sfeer- of werkverlichting gaat. Probeer niet te veel cirkels elkaar te laten overlappen. Wanneer we op deze manier de verlichting van een kamer in kaart brengen heb je een goed overzicht of alle delen van de kamer op een goede manier verlicht worden en of er geen donkere plekken in de kamer overblijven. De volgende stap in het maken van het lichtplan voor de kamer is het aangeven van de lichtschakelaars op praktische locaties, zoals naast de deur. Bekijk ook of lampen met eenzelfde functie met elkaar gekoppeld kunnen worden en of er gebruik gemaakt moet worden van een dimmer.

Heb jij een echt lichtplan in huis, of is het net als bij mij een beetje een rommeltje?

Leave a Reply

latest posts from Lifestyle

Boekreview Het bloed kruipt Stuart Neville
My Paper Bag 02

New in: MYOMY PAPER BAG Handbag Zip Rambler Brandy

Posted on Sep 9, 2016 in Fashion | 2 comments

Donut zwemband winnen

Donut zwemband winnen van Ditverzinjeniet.nl

Posted on Apr 12, 2016 in Lifestyle | 3 comments