Mijn toespraak tijdens de uitvaart van mijn allerliefste mama

Posted by Linda Canter | January 14, 2011 20

Wat ik nu met jullie ga delen is de moeilijkste, maar gelijk ook allermooiste tekst die ik ooit heb geschreven. Het is de tekst voor mijn toespraak voor de uitvaart van mijn lieve mama. Ik ben trots dat ik mocht spreken, hoe moeilijk het ook was. En ik ben nog trotser dan mijn moeder hem zo mooi vond, toen ik hem vlak voor haar dood aan haar voorlas.

[noteblock]Lieve, allerliefste mama,

Je hebt eindelijk je rust gevonden. Eindelijk geen pijn meer. Ik ben vreselijk verdrietig dat je er niet meer bent, maar voor jou ben ik opgelucht, dat je niet meer hoeft te lijden. Jij was altijd degene die voor me klaar stond. Of ik nou verdrietig of juist heel blij was, ik belde jou altijd als eerste.

Frank Boeijen zong in een nummer: ‘Je bent zoveel voor me geweest. Een moeder, een dochter, de mooiste vrouw’. Dat was precies hoe ik over jou dacht. Je bent mijn moeder, soms moest ik je verzorgen als mijn dochter en altijd was je de mooiste vrouw. Een prachtige, stralende vrouw, altijd met mooie kleren, make-up, verzorgd. Ik hoop dat ik later op jou ga lijken. Dat ik op mijn vijftigste net zo mooi ben als jij was.

Toen je op mijn basisschool werkte als overblijfmoeder was ik zo trots op je. Alle kinderen vonden jou leuk. Ze wilden spelletjes met je spelen of bij je op schoot zitten. Ik vond het geweldig dat andere kinderen net zo dol op je waren als ik was. Jaloers was ik nooit, ik wist dat ik je toch weer helemaal voor mezelf zou hebben na school. En tijdens exposities vertelde ik altijd vol trots dat die mooie schilderijen waren gemaakt door mijn moeder.

Ik ben nog steeds trots op je. Hoe je al die jaren hebt doorgeleefd, met een ziekte die alles kapot maakte. Toch maakte je er voor mij altijd het beste van. We gingen samen winkelen, dagjes weg, zelfs af en toe samen op vakantie. Je probeerde mij een zo normaal mogelijk leven te geven, ook al werd ons hele gezin verteerd door jouw ziekte.

De laatste tijd zag ik het licht, de twinkeling, de levenslust uit je ogen verdwijnen. En dat maakte me zo bang, omdat ik wist dat ik je zou gaan verliezen. Die dappere vrouw was er nog altijd, maar je had geen plezier meer in het leven.

Een opmerking die een collega van mij maakte spookt nog steeds door mijn hoofd. Ze zei: ‘Ook al is je moeder straks weg, vergeet niet dat ze voor altijd bij je zal zijn. Zij is degene die jou het meest heeft gevormd. Je hebt haar manieren, haar normen en waarden in je zitten.’ Ik weet dat ze gelijk heeft. En ik ken je zo goed, dat ik later zelf kan bedenken wat jij gedaan zou hebben in een bepaalde situatie.

Ik heb zoveel mooie herinneringen aan onze tijd samen. Jij die, qua kleding, alleen maar setjes wilde dragen. Alle kleuren moesten goed bij elkaar passen, het liefst tot aan je sokken aan toe. Samen zingen in de auto, daar waren we ook heel goed in. Een cassettebandje aan met Frank Boeijen, en blèren maar. Mooi zingen konden we niet, maar we maakten er wel altijd een feestje van. Ik moest altijd heel hard lachen om je onhandigheid met elektronica zoals telefoons en bijvoorbeeld je dvd-speler, ik moest altijd wel honderd keer uitleggen hoe het werkte.

Onze reis naar Parijs was een van de hoogtepunten. Soms zaten we wel een uur onder de Arc de Triompf en stiekem verveelde ik me dan een beetje. Dan dacht ik: wat valt er hier nou nog te zien? Maar ik zag jou genieten en dat was geweldig. Montmartre was dé plek voor jou. Hier hebben we uren gelopen. Eigenlijk veel te lang, je moest allang rusten. Maar je was daar niet weg te krijgen, wilde alles in je opnemen. Weet je nog dat ik met Oud & Nieuw een kaarsje voor je heb aangestoken in de Sacré-Cœur? Dat zal ik voortaan in elke kerk doen die ik bezoek. Zo reis je altijd een beetje met me mee.

Je moet weten mam, dat ik altijd vreselijk veel van je heb gehouden en ik dat ook altijd zal blijven doen. Ik zei het niet vaak, vond het moeilijk om die woorden over mijn lippen te krijgen. In de afscheidsbrief die ik je een aantal weken geleden gaf, stond het volgens mij wel drie keer: ik hou zoveel van jou. Al die jaren was je mijn moeder en mijn maatje. En er zijn zoveel dingen waarvoor ik je wil bedanken: mijn eerste reis naar New York, die door jou en papa werd betaald. Mijn kamer die je elke maandag schoonmaakte, het feit dat je met thee op me zat te wachten als ik uit school kwam. Maar ook hoe je voor me zorgde toen ik zo ziek werd op mijn zeventiende en hoe je me hielp als er opeens een onverwachte jaarafrekening op de mat viel toen ik op kamers woonde. De ketting die ik kreeg, toen duidelijk werd dat je het einde van 2010 niet meer zou meemaken.

Maar het meest dankbaar ben ik voor de enorme hoeveelheid liefde, die onvoorwaardelijke liefde, die ik altijd van jou ontvangen heb. En mocht ik ooit kinderen krijgen, dan hoop ik dat ik net zoveel van ze kan houden als jij van mij gehouden hebt.

Ik ben iedereen die mijn moeder al die jaren is blijven bezoeken ontzettend dankbaar voor hun trouw. Mijn moeder genoot van de bezoekjes, daar haalde ze haar kracht uit. De goede verzorging, alle kaartjes, lieve woorden, mooie bloemen: daar kon ze ontzettend van genieten.

Lieve mama, ik zal je nooit vergeten. Ik gun je je rust en ik hoop dat je af en toe nog eens aan mij denkt. Ik hou van je en ik zal goed voor papa zorgen. En ik zal je vreselijk missen.

Slaap lekker, lieve mama.[/noteblock]

20 Responses

 • Milou

  Wat een mooie tekst!
  Je kan lezen dat je moeder een prachtvrouw was!

  Heel veel sterkte!

 • Valerie

  Jemig Lin, mooie tekst. Respect dat je hem on line durft te zetten. Ik heb bewondering voor je, hoe je omgaat met het verlies van je moeder, al krijg natuurlijk maar een iniminibeetje mee. Ik vind het een mooie gedachte dat je dit nog aan je moeder hebt voor kunnen lezen toen ze nog leefde.

 • Heb net je tekst gelezen, echt onwijs mooi en aangrijpend. Bij het lezen van de tekst kon ik het zelfs niet drooghouden en dat is heel bijzonder in mijn geval. Herkende veel van de dingen terug. Knap dit je dit op papier heb kunnen zetten en kan me voorstellen dat je moeder het mooi maar ook moeilijk vond om te lezen. Ik weet zeker dat ze onwijs trots is op de manier hoe je met haar en nu nog steeds alles bent om gegaan. Ze mag zo trots zijn dat ze een dochter had als jouw :)
  bianca recently posted..Behoefte

 • Als mijn zoon maar half zoveel van mij houdt als jij van je moeder ben ik zielsgelukkig.
  Pippi recently posted..Dag 400- Doel 97 Grenzen stellen

 • Stephanie

  Het kan niet anders dan dat jouw moeder een heel inspirerende vrouw was!
  Ontzettend mooi geschreven!

 • Lieke

  Wat een geweldige mooie tekst! Wat een respect dat je het hier durft neer te zetten. & succes met je verwerking enzo..

 • heel mooi! heb echt tranen in mijn ogen

 • Ik heb gisteren al je artikels over je mama en dat over je trouw gelezen. En wauw, ik kreeg er echt tranen in mijn ogen en een krop in de keel van. Veel sterkte, je mama moet oneindig trots op jou geweest zijn!
  Elisa recently posted..And suddenly it hit me

 • Natascha

  Knap dat je het zo mooi hebt kunnen verwoorden, nog heel veel sterkte!

 • Kippenvel.. wat een onwijs mooie tekst meis..
  Jessica recently posted..NYX Nude on Nude

 • Wat een prachtige tekst heb je geschreven! Ik zit hier gewoon te huilen. Ik voel de pijn met je mee. Ik ben zelf mijn vader verloren en door het lezen van jouw stukjes hier op je site komt ook alles weer boven. Volgens mij ben je een enorm sterke meid! Heel veel sterkte met alles!
  Roxanne recently posted..Winactie- Fracor Creaties

 • Wat een prachtige tekst Linda..

  Ben er helemaal stil van en heb tranen in mijn ogen..

  Weet dan ook niet goed wat te zeggen..

  Als ik de brief lees voel ik heel veel liefde, maar vind ik je ook onwijs dapper.
  Volgens mij ben jij net zo dapper als je Mama was..
  Helen recently posted..Gosh Light ’n Shine

 • Ik vind het iedere keer weer hartverscheurend als ik stukken over je moeder lees. Ik zit weer met tranen in m’n ogen. Heel veel sterkte meis!
  Milady recently posted..Uitslag winactie BeautybyElkebe!

 • Wat een prachtige tekst, raakt mij echt. Ik heb tranen in mijn ogen, prachtig geschreven. Ik heb heel erg veel respect voor je hoe je er mee omgaat en dat je deze persoonlijke tekst online durft te zetten. Sterkte met alles!
  Divaofgeneva recently posted..Get Inspired by Morocco!

 • EL

  Ik heb ook mijn moeder verloren, mis haar nog elke dag. Zelf heb ik ook gesproken op de begrafenis maar helaas niet zo lang. Ik weet niet waarom ik dit type. Maar ik wou je alleen laten weten dat het een heel mooie tekst is. Sterkte

 • L

  Hallo, Linda.

  Ik lees je tekst, en zit te huilen. Het raakt me echt heel erg, ik voel die pijn. Ik hoop dat je je moeder nooit zal vergeten,

  Sterkte,

 • Aranka

  Wow…geen woorden voor,prachtig. Tranen lopen over m’n wangen..

  Ik wil je, ookal is het al eventjes geleden, nog altijd heel veel sterkte wensen!

 • LukasA

  fellas if you want to see her first amateur pictures just type in google: Bumelonto’s galleries

Leave a Reply

latest posts from Mama

Emigreren naar Zuid-Afrika
File_005

Verhuisd naar Zuid-Afrika

Posted on Apr 10, 2016 in Emigreren | 5 comments

102

Inspiratie voor mijn Zuid-Afrikaanse kantoor

Posted on Apr 8, 2016 in Emigreren | one comment

Articles you may be interested

File_005
20160418_140557

Emigreren naar Zuid-Afrika!

Posted on Apr 5, 2016 in Emigreren | 3 comments