Persoonlijk: als je baby niet slaapt en blijft huilen

Posted by Linda Canter | July 4, 2013 7

Wat moet je doen als je baby niet slaapt? Als ze dagenlang, wat zeg ik, wekenlang ligt te huilen. Als ze alleen stil is en slaapt in jouw armen? Op een gegeven moment pak je je baby, je wallen en toog je naar het consultatiebureau. Tenminste, dat is wat ik gisteren deed.

Met wallen tot op mijn knieën ging ik naar het inloopspreekuur van het consultatiebureau. De klachten: een baby die overdag niet slaapt (en ook geen tekenen van vermoeidheid vertoond), die steeds kleine beetjes drinkt (nooit een hele fles), die begint te huilen zo gauw je haar in haar box, wipstoel, bed of reiswieg legt. En die direct weer stopt met huilen als je haar oppakt of in de draagdoek doet. Ze slaapt in jullie bed. Slaapt ze op je arm en leg je haar in bed, dan begint ze direct weer met schreeuwen. Herkenbaar? Misschien kunnen onderstaande tips je helpen.

Ik kreeg van het consultatiebureau het boekje ‘Regelmaat brengt rust‘ van Ria Blom. Hierin staan tips om door middel van rust en regelmaat huilerigheid te stoppen en voorkomen en leert je baby alleen zijn (bijvoorbeeld in bed), zelf in te slapen en zichzelf te troosten. Ook leert je baby dat bepaalde plaatsen voor bepaalde activiteiten zijn. Slapen doe je in bed, spelen in de box. Na drie tot vijf dagen krijgt je baby een terugval, maar na één tot twee weken zou hij of zij een goed ritme moeten hebben. Voor die tijd moet je de prikkels zo veel mogelijk beperken: ik ga dus voorlopig niet met haar wandelen en zet de tv en radio uit als ze beneden is. Belangrijk is het dat je dit ritme minimaal zes weken volgt, want pas dan wordt het gewoonte voor je kleintje.

Naar aanleiding van dit boekje heb ik voor onszelf een lijst gemaakt met de stappen. Eentje ligt beneden, de andere hangt aan de deur van de babykamer. Zo hebben we altijd het stappenplan in de buurt en kan je het goed en consequent blijven volgen.

De lijst met het stappenplan om je baby rust en regelmaat te bieden vind je op mijn andere website, hier. Overigens wil ik vooral aanraden om pas hiermee te starten als je hebt overlegd met het consultatiebureau of je huisarts. Ook wil ik aanraden om het hele boek te kopen of lezen, want hierin vind je ook duidelijk uitleg en tips. Zoals het belang van een strak opgemaakt bedje en hoe je dit het beste kunt doen. Ook staan er dingen in over borstvoeding die niet op mijn lijstje staan: niet omdat ze niet belangrijk zijn, maar omdat ik flesvoeding geef.

Hoe gaat het bij ons?

We zijn gisteren om 16.00 begonnen. Ik kwam terug van het consultatiebureau, heb het boek gelezen, heb het Rob laten lezen en we zijn gestart. Logan slaapt overigens ook in een inbakerslaapzakje van Puckababy. De eerste dag schijnt het ergst te zijn en het was inderdaad best vervelend. Ze heeft heel erg veel en hard gehuild. Ik kan daar redelijk goed tegen, maar het is natuurlijk wel heel sneu. Toch voelde het ook fijn: we deden eindelijk iets wat haar echt kan en gaat helpen en dat is wel een erg prettig idee. Na heel veel uren gehuil (uiteraard met pauzes en voedingen en knuffelen tussendoor) viel ze uiteindelijk zelf in slaap. Vijf minuutjes maar, maar toch! Later sliep ze een uurtje. Om 23.45 vroeg ze om haar laatste fles van de dag, waarvan ze bijna niks dronk. Om twaalf uur lag ze weer in bed en om 6 uur vanmorgen schrok ik wakker. Doodse stilte in huis. Cody sliep en ook Logan was stil! Ik ben naar haar kamertje geslopen om te kijken of alles goed was en mevrouw lag heerlijk te slapen. Uiteindelijk werd ze pas om zeven uur wakker! Bovendien dronk ze haar hele fles leeg zonder in slaap te vallen.

Inmiddels is de ochtend voorbij. In feite zijn we nog geen 24 uur bezig en zou je kunnen zeggen dat dit nog dag één is. Ze huilt uiteraard nog. Maar al veel minder lang dan gisteren en ze valt tussendoor steeds in slaap. Van haar flesje wilde ze weinig weten net (logisch, twee uur daarvoor had ze een hele fles leeggedronken), maar ze heeft wel 10 minuutjes in de box gelegen zonder te huilen. En de afgelopen twee uur heeft ze toch zo’n half uur geslapen. Kleine stapjes vooruit, ik weet zeker dat het gaat helpen.

Het boekje ‘Regelmaat brengt rust’ kan je ook kopen via de website van de auteur. Ik kreeg het zelf bij het consultatiebureau, dus informeer ook zeker even bij hen.

Deze post is ook online verschenen op mijn babywebsite, inmijnbuik.nl

7 Responses

 • jeetje :( ik hoop dat er snel positieve verandering in komt! <3
  femketje recently posted..Catrice 01 Fuchsiarama.

 • Wat goed dat je toch naar het consultatiebureau bent gestapt. Zo te horen heb je nu alle benodigde handvaten om dit probleem op te lossen de zowel de nachtrust van je lieve kleine meisje als jullie zelf te verbeteren. <3 Veel succes lieverd!

 • oh wat voel je je dan machteloos he, als zo’n kleintje zoveel huilt! Wij hadden dat met die van ons ook, die heeft 2 maanden non-stop gehuild, dag en nacht en sliep amper. En ik zei al meteen na de geboorte, er is iets met hem…..Welnee je stelt je aan, komt door je hormonen, kreeg ik te horen.
  Wij kwamen uiteindelijk uit op KISS syndroom, hij had een scheef nekwerveltje en daar had ie gruwelijk veel last van. Na één behandeling was t meteen weg…..en dan voel je je echt zó opgelucht! Wel, sterkte met jullie kleine dame, hopelijk gaat t snel beter met d’r!
  Sandy recently posted..Review: Colour Mania hair shadow

 • Janneke

  Jeetje, wat lijkt me dat moeilijk als je kind zoveel huilt. Interessant om te lezen hoe je dit dan oppakt. Daan heeft maar 1 week flink gehuild. De puckababy was de oplossing dat moment, vanwege het maaien met zijn armpjes. Nu kan hij ook zonder. Hij heeft natuurlijk wel eens een huildagje en dan moet ik altijd denken aan de moeders die dit iedere dag meemaken. Respect! Lijkt me heel zwaar! Goed dat je het zo serieus en consequent oppakt! Ik hoop dat jullie dochter snel de rust en regelmaat vindt.

  • Bedankt voor jullie lieve reacties! Het gaat nu al veel en veel beter. Eigenlijk perfect. Ze drinkt veel beter, huilt bijna niet meer en slaapt heel erg veel en goed. Zoals een normale baby!

 • Wat ontzettend vervelend he, zo’n kleintje dat huilt. Vervelend voor jezelf maar nog meer voor haar zelf, je staat zo machteloos.
  Mijn nichtje heeft indertijd enorm veel gehuild en na een paar weken bleek ze het KISS syndroom te hebben. Werveltjes goed gezet en daarna een totaal ander kind. Ik stond er dicht bij en zag de wanhoop, frustratie en andere (ook behoorlijke negatieve) emoties van mijn schoonzusje.
  Gelukkig dat dit bij Logan niet aan de hand lijkt te zijn en ze gewoon een strak ritme nodig heeft, maar de emoties als die mijn schoonzus toen had zullen er bij jullie vast ook (misschien minder, maar toch) zijn. Ik hoop echt dat het werkt en door blijft werken. Rust in huis, rust in haar én in jullie allemaal en je kunt dan ook echt gaan genieten van elkaar.
  Succes Linda
  Leontine recently posted..DIY: Disc-kraal oorbellen

 • Wat lijkt me dit heftig zeg! Ik kan me voorstellen dat je met je ziel onder je arm naar het consultatiebureau bent gegaan! Goed dat het nu al werkt. Inmiddels zijn we alweer een paar dagen verder en hoop ik dat Logan nóg minder huilt!
  Marije recently posted..Nieuwe verslaving – Revenge

Leave a Reply

latest posts from Over mij

Retired
IMG_1752

#ikwordfit (deel 2): Cambridge 500 dieet & afgevallen

Posted on Mar 26, 2015 in Health | 5 comments

IMG_9921

Happy new year: mijn goede voornemens

Posted on Jan 7, 2015 in Over mij | 2 comments

latest posts from Lifestyle

Boekreview Het bloed kruipt Stuart Neville
My Paper Bag 02

New in: MYOMY PAPER BAG Handbag Zip Rambler Brandy

Posted on Sep 9, 2016 in Fashion | 2 comments

Donut zwemband winnen

Donut zwemband winnen van Ditverzinjeniet.nl

Posted on Apr 12, 2016 in Lifestyle | 3 comments