Recept: sinaasappelcake met kaneel en mandarijn

Posted by Linda Canter | September 18, 2015 1

Heel Holland Bakt is weer begonnen en vlak voor die tijd zaten een buurvrouw en ik er al steeds over te appen. Toen het ook nog non-stop regende begonnen bij mij de bakkriebels op te komen.

Het leek me leuk om een sinaasappelcake met kaneel te maken, natuurlijk een beetje geïnspireerd op sinaasappelen met kruidnagel.  Ik had alleen sinaasappelaroma in huis (een flesje van Lidl) en mandarijntjes, dus die werden er ook in verwerkt.

Sinaasappelcake-mandarijn-kaneel-03

Het basisrecept voor een kaneelcake keek ik af bij Laura’s Bakery (beste Nederlandse bakwebsite), maar ik veranderde er wel wat dingetjes aan.

Sinaasappelcake-mandarijn-kaneel-04

Sinaasappelcake-mandarijn-kaneel-07

Recept: Sinaasappelcake met kaneel en mandarijn ingrediënten

Om de cake te maken, heb je het volgende nodig:

  • 200 gram roomboter
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram suiker
  • een zakje vanillesuiker
  • vijf kleine eieren (of vier grote eieren)
  • drie mandarijnen
  • een flesje sinaasappel aroma (niet op de foto)
  • een snufje zout
  • zes theelepels kaneel
  • een cakeblik

 

Sinaasappelcake-mandarijn-kaneel-08

SINAASAPPELCAKE MET KANEEL EN MANDARIJN bakken

  • Mix de (zachte) boter, suiker, vanillesuiker en het zout tot een mooie massa.
  • Voeg daarna één voor één de eieren er langzaam door, zodat ze goed worden opgenomen.
  • Mix daarna een aantal minuten op de hoogste stand.
  • Ik ging ondertussen vast de mandarijntjes pellen.
  • Mix vervolgens het bakmeel voorzichtig door de mix.
  • Tot slot gooide ik de kaneel en enkele druppels sinaasappel aroma door de mix.
  • Proef of de smaak goed is, anders kun je het nog aanpassen.

 

Sinaasappelcake-mandarijn-kaneel-09

De stukjes mandarijn mixte ik met wat bloem, om te voorkomen dat ze naar de bodem zouden zakken. Overigens is dat niet helemaal gelukt.

Sinaasappelcake-mandarijn-kaneel-06

Spatel de stukjes mandarijn door je beslag en doe het vervolgens in een ingevet bakblik. Je kunt het blik ook bekleden met bakpapier. De cake bak je in een voorverwarmde oven op 175 graden gaar in 60 minuten. Prik met een satéprikker in het midden om te checken of hij gaar is: als de satéprikker schoon uit je cake komt, dan is ‘ie goed.

Sinaasappelcake-mandarijn-kaneel-04 Sinaasappelcake-mandarijn-kaneel-01

Dit is het eerste recept wat ik (gedeeltelijk) zelf heb bedacht. De cake was perfect: niet te klef, maar lekker luchtig. De sinaasappelsmaak en kaneel combineerden goed en de stukjes mandarijn (die toch bijna allemaal onderin zaten) gaven het geheel een frisse smaak. Echt een aanrader.

Laat het even afkoelen in blik buiten de oven en smullen maar!

One Response

  • Toevallig heb ik gisteren nog geprobeerd cinnamon buns te maken volgens Laura’s recept, maar de hele keuken stond blauw, dus daar ging iets niet goed. Deze cake van jou ziet er wel echt geslaagd uit! Hij lijkt mij ook héérlijk. Snel eens proberen! Fijn al die duidelijke foto’s en beschrijvingen :)

Leave a Reply