Tien leuke dingen om te doen met je dreumes en peuter

Posted by Linda Canter | April 20, 2014 3

Als moeder van een peuter van net 2 en een dreumes van bijna 1 ben ik altijd op zoek naar leuke dingen om met ze te doen. Dit hoeft zeker niet persé spectaculair of heel duur te zijn.

In deze post vind je tien leuke dingen om te doen met je kleintje(s).

Tekenen en kleuren met je peuter

Toen zoonlief anderhalf was heb ik hem zijn eerste kleurpotloden gegeven. Tegelijkertijd kocht ik een simpel kleurboek, waar ik elke keer een kleurplaat uitscheur en die met plakband vastplak aan de tafel. De leukste tekeningen (zoals zijn allereerste) bewaar ik in een plakboek. De potloden die ik kocht waren van Wibra en kocht ik voor 99 cent. Helaas kwam hier nauwelijks kleur vanaf. Van een vriendin kreeg ik een tip om deze dikke potloden van HEMA te kopen. Deze geven heel makkelijk kleur af en omdat ze dikker zijn, zijn ze makkelijk vast te houden door kleine handjes. Er zit ook een puntenslijper bij. Potloden verdwijnen makkelijk in mondjes en ze kunnen scherp zijn, maar als je er continu bij blijft, dan kan je prima met je peuter kleuren.

Dierentuin

Naar de dierentuin

Anderhalve week geleden zijn we met beide kindjes naar de dierentuin in Emmen geweest. Met een buggy, twee entreekaarten van Vakantieveilingen en een tas vol luiers, fruithapjes, Liga’s en drinken kwamen we aan. We hebben dik drie uur rondgelopen (Cody liep al die tijd zelf) en hebben genoten van alle dieren. Cody vindt dieren het mooiste wat er is en kan ze allemaal benoemen, terwijl Logan alle mensen om haar heen aandachtig bekeek en af en toe een tukje deed in de buggy.

Het eten in het Noorder Dierenpark is trouwens duur, niet van al te beste kwaliteit en je krijgt ook nog eens weinig op je bord, dus ik zou aanraden om zelf wat mee te nemen.

Een tent maken

Ik heb pas een tent ‘gebouwd’ voor Cody en een vriendje. En een paar dagen later weer: toen begon Logan net te kruipen en lagen broer en zus gebroederlijk in hun tentje. Een tent bouw je heel simpel en kan je zowel binnen als in de tuin maken. Ik deed het met een klein tafeltje (alles eraf halen is wel slim), een fleece deken en een kussen. Het tafeltje stond naast de bank, de deken gooide ik over de leuning van de bank en over het tafeltje. Het kussen was de ‘deur’ waarachter Cody zich verstopte. Hij heeft er van genoten en ik had even mijn handen vrij.

Het Knappe Koppen bordSpel spelen

Het Knappe Koppen bordspel is een spel voor kinderen tussen de 2 en 5. Het is een super leuk spel die het ruimtelijk inzicht ontwikkelen, maar er zitten ook vragen bij zoals ‘Wat is je naam?’ en ‘Wat doet een schaap?’. Sommige dingen zijn duidelijk nog te moeilijk voor een kindje van net 2, maar anderen kunnen ze heel goed beantwoorden. Het spel draait niet om winnen, maar gaat puur om positieve stimulatie van je kind. Het maakt daarom ook totaal niet uit wie er wint, je wilt gewoon je kind aanmoedigen en ik ben erg voor positieve stimulatie. Echt een aanrader!

Hup, Hup; naar buiten

Het bos is altijd leuk. Heel veel bossen hebben een speciaal kinderpad, maar ook in de herfst kan je leuk eikels en kastanjes zoeken, mooie bladeren om te drogen en gewoon lekker ravotten. Paddestoelen zoeken (niet plukken) is ook leuk. Een speeltuin is altijd goed, maar ook gewoon voetballen op een veldje is heel leuk. Cody speelt heel graag in de zandbak, maar de glijbaan vindt ‘ie ook heel spannend. In onze tuin hebben we een schommel opgehangen waar we de vorige zomer ook veel plezier van hebben gehad.

07 Elfbergenbos, kabouterpad

Knutselen, kleien en verven

Ik was al kind al dol op knutselen en dat ben ik nog steeds. Ik vind het geweldig dat Cody nu de leeftijd heeft om te knutselen. Ik knip dan bijvoorbeeld iets uit voor hem wat hij mag opplakken, we plakken stickertjes, we vingerverven, schilderen met waterverf, we kleien (en Cody is dol op zijn uitdrukvormpjes voor de klei) en zo hebben we al van alles gemaakt. Een auto gemaakt van doosjes en keukenrol, een ‘schilderij’ met gedroogde bladeren voor zijn opa en oma en een robot voor Vaderdag. Van dingen die lastig te bewaren zijn maak ik een foto wat in het fotoalbum komt, bijzondere (platte) werkjes komen in het plakboek.

Fietsen

Ik vind het ontzettend leuk om te fietsen met de kinderen. De één voorop, de ander achterop, een tas met een kleedje en wat te eten mee en lekker genieten van het mooie weer en de omgeving. We fietsen langs de kinderboerderij, over de dijk en door het bos. We gaan schaapjes kijken, naar de kinderboerderij, we zien vogels en vliegtuigen: heerlijk.

Naar de kinderboerderij

Wij hebben de mazzel dat we heel dicht bij een kinderboerderij wonen. We hoeven maar vijf minuutjes te lopen en ze hebben er pony’s, schapen, geitjes, kippen, konijnen, cavia’s en vogeltjes. Je mag de hokken en weides in, de dieren aaien, er is een speciale watertuin en de nodige speeltoestellen als schommels, een wip en een glijbaan. Daarnaast lopen er ook altijd wel wat buren rond. Onze jongen geniet van de kinderboerderij en ik ben er van overtuigd dat het meisje dat straks ook gaat doen. De kinderboerderij is een aanrader voor elke ouder met jonge kinderen. Een dierenwinkel is ook leuk trouwens.

Dierenwinkel

Steden bouwen met Duplo of blokken

Ik ben er dol op om lekker te bouwen met de blokken en Duplo van Cody. Toen hij 1 werd kreeg hij zijn eerste Duplo al. Echt bouwen kon hij nog niet, maar inmiddels gaat dat hartstikke goed. We maken complete steden met stadsmuren, maar we hebben ook een hele coole dierentuin van Duplo (deze) en heel veel losse dieren. Want zoals ik al zei: Cody vindt dieren het mooiste wat er is.

Lezen, lezen en lezen

Het lezen variëert bij ons thuis van het voorlezen van boekjes tot woordjes leren met aanwijsboekjes en voelen aan voelboekjes. Lezen is ontzettend belangrijk en kan je al doen vanaf 6 maanden. Mijn moeder las mij ontzettend veel voor en daar heb ik warme herinneringen aan. Ook Rob leest veel voor en dat vind ik heel mooi. In een ander artikel deel ik graag mijn favoriete peuterboekjes met jullie.

Wat doe jij het liefst met je kindje?

Bron afbeelding homepage, 1,3

3 Responses

Leave a Reply

latest posts from Kids

Kurio-Tab204
Wat-een-pech,-mijn-naam-is-weg-02

Boekreview: Wat een pech, mijn naam is weg + win

Posted on Aug 21, 2015 in Books | 11 comments

20150807_073859

Ik heb een nieuwe fiets!

Posted on Aug 7, 2015 in Kids | 2 comments

Articles you may be interested

Fietsen-2